Verdens Skove i opråb til politikerne: Glem ikke biodiversiteten i den grønne trepart
Politikerne har i den grønne trepart sat et mål om at skabe 100.000 hektar ny urørt skov. Aftalen sikrer dog ikke, at de urørte skove bliver i forbindelse med sammenhængende naturområder, og at de reelt bliver vilde og til gavn for biodiversiteten og de truede arter. Derfor arbejder Verdens Skove for, at netop biodiversiteten får en vigtig plads i aftalen.
En skov er ikke bare en skov. Det står klart, når man har fulgt med biolog og naturvejleder, Morten DD Hansen rundt i Molslaboratoriet, hvor naturen i årevis har fået førsteprioritet og lov til at blive vild og utæmmet. På en varm forårsdag med fuglesang, sol og skønne naturomgivelser havde Verdens Skove som startskuddet på en ny indsats, der skal råbe politikerne op om, at de skal sikre biodiversiteten i den nye trepartsaftale, inviteret en journalist og en fotograf fra Ritzau samt politikere fra Christiansborg med på en tur til Molslaboratoriet. Formålet er at vise og diskutere, hvordan man skaber mere og bedre vild skovnatur, som kan gavne biodiversiteten.
“Forskellen på vild skovnatur og produktionsskov er faktisk rigtig stor. Det er sådan, at i Danmark er 95 procent af vores skove skabt til at blive fældet. Det er, hvis vi forenkler det lidt, marker med træer, som skal blive til tømmer. Den vilde skovnatur er meget anderledes,” fortæller Pil Christensen, rådgiver for Verdens Skove, på turen.
Både Pil Christensen og Morten DD Hansen fortæller begge undervejs på turen, at den vilde skovnatur er et stort roderi, hvor der ofte er mange forskellige arter af træer i forskellige aldre, og der er døde og væltede træer, samt vand, der står stille eller flyder naturligt. Det er et varieret landskab, hvor der både er mørk tæt skov, lysninger og lysåbne skovenge, og der er store, vilde planteædere, der, med deres ædevaner, rumsteren rundt og adfærd, skaber dynamik i landskabet. En lang række arter kan ikke overleve uden denne form for variation, og derfor er den så vigtig for biodiversiteten.

Biodiversiteten ikke sikret i trepartsaftalen
Den nye trepart har ellers sat som mål at skabe 150.000 hektar produktionsskov og 100.000 hektar urørt skov. Pil Christensen fortæller dog, at de urørte skove, som vil blive skabt med treparten, ikke har som hovedformål at sikre arternes levesteder.
“Ifølge aftalen skal skovene sikre drikkevandet og tilbageholde kvælstof. Det er helt bestemt meget vigtige ting. Problemet er bare, at der ikke er noget i treparten, der sikrer, at de nye urørte skove også bliver gode for den vilde natur og biodiversiteten, for man sikrer desværre ikke arterne ved bare at plante træer og så undlade at fælde dem. Lige nu sætter vi noget virkelig stort i gang. Det skal jo helst ikke føre til, at man om 100 år ser tilbage på i dag og spørger, hvorfor man reelt ikke tænkte biodiversiteten ind i det hele, samtidig med, at man fik meget mere skov,” siger Pil Christensen.
Morten DD supplerer:
“Det dur ikke, at vi spreder en masse små skove ud over hele landet i små klatter eller når man planter træerne eksempelvis i snorlige tætte rækker. For det har ikke en nævneværdig effekt på biodiversiteten. Skovene skal helst komme af sig selv, og gerne op af eksisterende skove, hvor der er mange arter af træer, der kan sprede deres frø.”
Sådan skaber vi vild skovnatur
For at de 100.000 hektar ny urørt skov skal blive god for biodiversiteten, er der nogle ting, der skal være på plads:
🌳 Store og sammenhængende områder: For at biodiversiteten kan trives, skal nye skove være store og hænge sammen.
🌳 Vådområder: Fjern kunstige grøfter og dræn, så vandet flyder frit og skaber vidunderlige sumpskove.
🌳 Plads til død: Lad træerne ældes og dø naturligt, så vi får skove fulde af krogede træer og en skovbund spækket med væltede stammer, for det er her nyt liv spirer frem.
🌳 Skove, hvor lyset kan nå skovbunden: Bring de store planteædere tilbage. De hjælper skovnaturen med at blomstre.
Hjælp os med at vise politikerne, at der er opbakning til vilde skove.


Verdens Skove havde inviteret grønne ordførere fra samtlige partier med på turen. Marianne Bigum, SF, som havde takket ja til at deltage på turen, kunne godt se værdien i det rige urørte skovlandskab, turen gik igennem, og at det er dén slags skov, vi skal have meget mere af i Danmark.
”I den grønne trepart har vi aftalt, at der skal etableres urørt skov. Det har for SF hele tiden været den klare præmis, at dette skulle være skov med høje naturværdier, der gavner biodiversiteten. Det kommer vi i SF selvfølgelig til at holde de øvrige aftaleparter op på.”
“Vores oplevelse er, at mange mennesker slet ikke kender forskellen på produktionsskov og vild urørt skovnatur. Derfor er vi, lidt karikeret, bange for, at politikerne vælger at prioritere plantager frem for vild skovnatur, også når de vil plante ny urørt skov. Derfor har vi brug for, at så mange som muligt, kræver, at politikerne sikrer, at de nævnte krav bliver taget med i aftalen,” siger Pil Christensen.

Verdens Skoves mål er, at de danske skove skal nå op på 30 procent af landarealet i 2040. Heraf skal halvdelen af skovene være produktionsskov. Her skal vi hovedsageligt producere tømmer, som vi også kan bruge til langvarig C02-lagring i eksempelvis bygninger og møbler. Den anden halvdel skal være den vilde skovnatur, som skal være til gavn for biodiversiteten og vores mange pressede skovarter.
Du kan også støtte vores krav til politikerne om at sikre, at de urørte skove bliver skabt, så de rent faktisk gavner biodiversiteten: Skriv under her.

Giv naturen en stemme!
Skriv under og vær med til at sikre, at den vilde natur får plads i Danmark.