Kampen for Honduras´ skove

Honduras er dækket af smukke, ressourcerige skove, men de seneste år er skovene kommet under større og større pres. Oprindelige folk og civilsamfund, der arbejder for at beskytte skovene, har svære vilkår og det kan desværre ses på mængden af skov, der forsvinder. 

Honduras’ skove er under stigende pres

Med over 60 procent af landet dækket af ressourcerige skove tilbyder Honduras den ene naturoplevelse efter den anden i form af smukke bjerglandskaber, bjergtagende vandfald og ikke mindst et hav af spændende dyr og planter. Samtidig er skovene afgørende for cirka 40% af befolkningen, som er afhængige af skovressourcerne.

Oprindelige folk og civilsamfund i Honduras har dog de seneste år oplevet tiltagende ustabile vilkår. Landet har haft vigende vækst og med mange arbejdsløse, høje kriminalitetsrater og en svag beskyttelse af miljøforkæmpere har det betydet en forværring af skovenes tilstand.

Landets skove forsvinder med stor hast. Illegal tømmerhugst, udvidelse af små land- og kvægbrug, samt etablering af industrielle plantager og kvægfarme har i de seneste år taget større og større dele af Honduras’ skov.

Derfor arbejder Verdens Skove aktivt for at beskytte territorier og sikre oprindelige folks rettigheder til skovterritorierne. Samtidig samarbejder vi med lokale partnere om uddannelse og træning i bæredygtige måder at udnytte skovens ressourcer, samt monitorering af skovarealer til forebyggelse og bekæmpelse af skovrydning.

Verdens Skove i Honduras

Verdens Skove har arbejdet i Honduras siden 2000. Her arbejder vi sammen med oprindelige folk og lokalsamfund om at monitorere, forsvare og bevare skovene og de oprindelige folks territorier og rettigheder.

Vi har fokus på bæredygtig udvikling, en styrket skovforvaltning og kapacitetsopbygning af vores samarbejdspartnere. Vores strategi er at give regnskoven værdi for at sikre, at den ikke bliver fældet. Derfor har Verdens Skove siden 2002 arbejdet med et primært fokus på landsbyer i og omkring bufferzoner til beskyttede områder inden for værdikæder, relateret bæredygtig skovforvaltning, bæredygtigt skovlandbrug og bæredygtig turisme.

Vores seneste indsatser i Honduras

Rettighedskamp i Pico Bonito

I ly af COVID-19 pandemien blev der gennemført grundlovsstridige love og regler, som stadig i dag er gældende og tillader misvisende betegnelser som “inaktiv jord” om regnskoven, nationalparker og oprindelige folks territorier. De vedtagne regler tillader at rydde skov til fordel for landbrug, hvis jorden kan betegnes som inaktiv. Det er især en trussel mod oprindelige folks territorier, hvoraf flere endnu ikke er juridisk anerkendt. Undskyldningen for reglerne var, at man skulle sikre folk fødevarer under pandemien. Derfor satte Verdens Skove og Pico Bonito National Park Foundation (FUPNAPIB) allerede i 2021 og 2022 ind for at støtte 12 oprindelige tolupanersamfund samt civilsamfundet i fem kommuner, som ligger i bufferzoner rundt om Pico Bonito nationalparken. Arbejdet fortsættes stadig med den lokale partner FOSDEH med særligt fokus på lobbyarbejde over for myndighederne for at vise den alvorlige situation, som den vedtagne lov promoverer, og for at argumentere for dens ophævelse.

Når unge, teknologi og demokrati forenes til fordel for kultur og skove

Verdens Skove er en del af et projekt, hvor unge fra miskito-territorierne i det østlige Honduras, hvor Verdens Skove arbejder, har lært at bruge teknologi til at fremme deres kommunikation og samarbejde på tværs af territorierne. Indsatsen giver de unge mulighed og færdigheder til at møde og kommunikere med andre unge, politikere og andre stakeholders i et område, hvor kommunikation og transport ellers er en udfordring. Dette øger deres deltagelse i de demokratiske processer, som sætter rammerne og prioriteterne for udviklingen af deres region.

Guaruma kæmper mod afskovning

I Honduras største og mest artsrige nationalpark har Verdens Skove dannet partnerskab med ungdomsorganisationen Guaruma i kampen mod afskovning. Guaruma træner unge i skovmonitorering og lærer dem om miljøbevidsthed og vigtigheden af skovene. De arbejder med miljøovervågning med droner og analyse af data, som kan forebygge og opdage skovrydning. I denne korte film kan du møde nogle af Guarumas undervisere og unge elever og få et indblik i filosofien bag deres arbejde. Filmen giver et indblik i betydningen af Guarumas initiativer for både skovene og de lokale samfund.

Certificeret skov skaber udvikling

Som et led i den bæredygtige brug af skovene har Verdens Skove i en årrække støttet lokale kooperativer i deres skovforvaltning og forarbejdning og salg af træprodukter. Det har betydet, at cirka 22.000 hektar skov er blevet FSC-certificeret. Samtidig er der blevet etableret et nationalt FSC-kontor. FSC-certificeringen er også et redskab til at skabe bedre levevilkår for lokalsamfund i området. FSC’s principper stiller nemlig også krav til, at befolkningens rettigheder overholdes, at arbejdsvilkårene er sikre, og at landsbyen får social og økonomisk gavn af skovdriften.

Regnskov

Køb et regnskovs-certifikat og støt Verdens Skoves arbejde i bl.a. Honduras

Giv regnskov i gave – til dig selv, eller en du holder af. Med et regnskovscertifikat kan du være med til at bevare regnskoven og sikre, at skovens dyr og mennesker ikke mister deres hjem.

Se alle vores fine regnskovscertifikater i shoppen.

Verdens Skoves partnere i Honduras

IDAMHO: Instituto de Derecho Ambiental de Honduras

IDAMHO er en organisaiton der bl.a. står for forsvar for oprindelige folks rettigheder, bevarelse og beskyttelse af Moder Jord samt bæredygtig brug af naturressourcer. De ledsager lokalsamfund på landsdækkende basis i juridiske processer lige fra gratis administrative procedurer til registrering af lokale organisationer eller andre former for repræsentation, i sager om kollektive miljøklager.

CONPAH: Confederación de Pueblos Autóctonos de Honduras

Conpah er er en paraplyorganisation, der repræsenterer oprindelige folks samfund i Honduras. Organisationen arbejder for at beskytte og fremme rettighederne, kulturen og territorierne for landets oprindelige folk, og spiller en central rolle i miljøbeskyttelse, især gennem forsvar af oprindelige skovområder og modstand mod ulovlig skovhugst og udnyttelse af naturressourcer.

Guaruma: Jóvenes hondureños por el desarrollo educativo

Guaruma arbejder med unge fra lokalsamfund i Cangrejal-flodens vandskel i Pico Bonito National Park. De arbejder med miljøuddannelse, fotografi og teknologiuddannelse. De unge deltager også aktivt i skovovervågning som et led i uddannelsen og beskyttelsen af skoven.

MOPAWI: Desarrollo de La Mosquitia

Mopawi er Verdens Skoves partner i La Moskitia, hvor en stor del af miskitufolket bor. Sammen med Mopawi arbejder vi med skovforvaltning, miljøuddannelse af unge, etablering af bæredygtige afgrøder og styrkelse af oprindelige regeringsstrukturer.

Artikler om Honduras

VS hjælper Pico Bonito

Når unge, teknologi og demokrati forenes til fordel for kultur og skove

Hjælp de oprindelige Miskituer, som lige nu er ramt af voldsomme oversvømmelser

Følg med i vores skov-nyheder fra hele verden

La Moskitia, Honduras: Flere dyrearter i fare, men resultaterne fra ny undersøgelse kan bruges i bevaringsarbejdet

Alt text

Få nyheder fra skoven

Du får fortællinger, events, kampagneoplysning og skovnyheder fra hele verden.

Hidden

Næste trin: Synkroniser et tilføjelsesprogram til e-mail

For at få mest muligt ud af din formular foreslår vi, at du synkroniserer denne formular med et tilføjelsesprogram til e-mail. Du kan få mere at vide om dine muligheder for mailtilføjelsesprogrammer på følgende side (https://www.gravityforms.com/the-8-best-email-plugins-for-wordpress-in-2020/). Vigtigt!: Slet dette tip, før du udgiver formularen.
Navn(Påkrævet)
Privatliv(Påkrævet)
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.