
Baru – en nød med stor betydning
I hjertet af den brasilianske Cerrado høster lokale familier den vilde baru-nød – en af verdens mest næringsrige nødder. Men baru-nødden er meget mere end en delikatesse. Den rummer et stort potentiale for at sikre både indkomst, biodiversitet og bæredygtig arealanvendelse i et af verdens mest truede økosystemer.
I den brasilianske Cerrado høster lokale familier baru-nødder (Dipteryx alata Vogel) – en af verdens mest næringsrige nødder. Dets nødder er ikke bare en delikatesse, men også en nøgle til en mere bæredygtig fremtid. Nødderne vokser på baru-træet, der gror naturligt i Cerrado biomet. Her spiller træet en afgørende funktion ved at forhindre jorderosion og opretholde vandkredsløbet.
Samtidig er baru-nødden en af verdens mest næringsrige nødder. De indeholder op til tre gange så mange antioxidanter som andre nødder, er tårnhøje på fibre og så er de fyldte med en række mineraler og vitaminer, inklusiv magnesium og vitamin E.
Siden starten af året har Verdens Skove støttet arbejdet med at udvide høsten af Baru-nødder i Cerrado-regionen i Brasilien. Fordi træerne alligevel gror i massevis rundt omkring på Cerradoen, er det et stort potentiale i at give flere lokale bønder mulighed for at høste nødden. Dette kan ikke alene sikre en ekstra indkomst til bønderne, men samtidig også fremme en mere bæredygtig ressourceforvaltning ved at mindske risikoen for at områderne omlægges til monokulturelt landbrug.

Cerradoen – en overset perle for biodiversiteten
Cerradoen er en stor tropisk savanne, der strækker sig sydøst for Amazonas, og dækker omkring 20% af Brasiliens samlede areal. I modsætning til den frodige regnskov er Cerradoens landskab præget af tørresistente træer, buske og åbne græssletter. På trods af sit tørre udtryk er området en af verdens mest artsrige savanner. Cerradoen er hjem for tusindvis af dyre- og plantearter, hvoraf næsten halvdelen ikke findes andre steder på Jorden.
Et kooperativ med rødder i Cerradoen
I den brasilienske stat Mato Grosso, i Andalucia-bebyggelsen driver det lokale kooperativ CEPPEC. Produktionskæden for barunødder en af de mest succesfulde i biomet, hvor CEPPEC har specialiseret sig i indsamlingen og forarbejdningen af barunødder, samtidig med at kooperativet fokuserer i særlig grad på miljøbeskyttelse og social retfærdighed.
Med støtte fra Verdens Skove skal forsyningskæden styrkes, så flere får gavn af produktionen. Målet er, at de barunødder som CEPPEC høster, kommer på det danske marked i 2025 gennem et samarbejde med den danske nøddeproducent Nøddebazaren. Nøddebazaren forhandler ansvarligt produceret nødder og tørfrugter, og deres primære fokus er på at fremme en ansvarlig dyrkning af jorden ved at samarbejde med regenerative producenter.
Mød menneskene bag kooperativet

Rosana Claudina Sampaio
Rosana (i midten) bor i lokalsamfundet Andalucía i det centrale Brasilien. Hun har et familiedrevet småskal-landbrug bl.a. med sin datter (th.), hvor de høster vilde frugter. Rosana er formand for CEPPEC og spiller en central rolle i arbejdet for bæredygtig udvikling og lokalt samarbejde.
Cícero Marciano da Silva
Cícero bor i lokalsamfundet Boa Esperança i det centrale Brasilien. Han er småskala producent og indsamler af vilde frugter. Som en del af kooperativet omkring barufrugten arbejder Cícero for at skabe lokal værdi og beskytte Cerradoens natur og ressourcer.

Eliane do Nascimento Sanches
Eliane bor i lokalsamfundet Andalucía i Nioaque i Cerrado-regionen. Hun småskala-producent og er aktiv i den lokale værdikæde for barufrugten. Gennem sit arbejde bidrager Eliane til at styrke både lokalsamfundet og den bæredygtige udnyttelse af Cerradoens naturressourcer.


Altair de Souza
Altair bor i lokalsamfundet Andalucía i Nioaque i Cerrado-regionen. Han er smålandmand, indsamler af vilde frugter og en aktiv drivkraft i CEPPEC. Altair arbejder tæt sammen med kooperativet for at fremme bæredygtigt landbrug og beskytte områdets natur og kulturarv.
Artikler om oprindelige folk

Få nyheder fra skoven
Du får fortællinger, events, kampagneoplysning og skovnyheder fra hele verden.

Når du støtter Verdens Skoves arbejde, støtter du også Brasilien
Din støtte hjælper de mennesker, der lever i og af skovene, bremser udledningen af CO2 fra skovrydning og ikke mindst giver en hånd til skovenes tusindvis af dyre- og plantearter, som vi gerne vil passe på.
Med din støtte er du er med til at forsvare de tropiske skove i Latinamerika og Afrika, samtidig med at du også støtter vores arbejde for mere vild dansk skovnatur.